Ziekenhuizen lopen 51 miljoen euro mis door wanbetalers

Oct 10, 2016 | Wanbetalers

De 92 algemene ziekenhuizen van ons land zijn vorig jaar zo’n 51 miljoen euro misgelopen doordat mensen hun factuur niet hebben betaald. Dat is 30 procent meer dan in 2012 en 2013, toen telkens zo’n 40 miljoen euro aan facturen onbetaald bleef. Het is zelfs meer dan in het economisch gitzwarte jaar 2011, toen de ziekenhuizen 46 miljoen euro misliepen, schrijft De Tijd.

De cijfers komen uit de jaarlijkse studie van de bank Belfius over de financiële gezondheid van de ziekenhuizen. Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius, spreekt in de krant over een groot probleem. “Onze ziekenhuizen hebben vorig jaar slechts 147 miljoen euro winst gemaakt. Met dat in het achterhoofd is 51 miljoen euro een heel grote som.”

Publieke ziekenhuizen worden vaker met wanbetalers geconfronteerd dan privé-instellingen. Het probleem is ook groter in de steden dan in rurale gebieden. Vooral Brussel blijkt een probleemgebied, blijkt uit de studie.

“Een deel van de wanbetalers is echt arm en kan de factuur gewoon niet betalen”, aldus Peter Degadt van koepelorganisatie Zorgnet. “Een deurwaarder sturen heeft in die gevallen weinig zin, want zo duw je die mensen nog dieper in de ellende. Bij wie platweg weigert te betalen, kan je dat natuurlijk wel doen.”

Share This