Beter een advocaat dan een incassokantoor
Eén van de grootste frustraties van ondernemers? Openstaande facturen, de te laat of zelfs helemaal niet betaalde factuur. Hoe kun je die centen incasseren zonder kwaad bloed te zetten bij je klant? En hoe vermijd je dat dit opnieuw gebeurt? Doe je hiervoor beroep op een incassobureau of toch maar een advocaat inschakelen?
Heel wat ondernemingen hebben schrik om meteen een advocaat in te schakelen om hun openstaande facturen betaald te krijgen. Schrik vooral voor de (onbekende) kosten, en schakelen dan een incassokantoor in. Een incassokantoor kan schulden invorderen voor andermans rekening buiten elke uitvoerbare titel om.
Openstaande facturen? Incassokantoren hebben weinig slagkracht.
Ze kunnen enkel aanmanen, brieven schrijven, telefoneren en bij de mensen persoonlijk langsgaan. Maar ook dan zijn zij aan strikte regels gebonden. Incassobureaus hebben geen bevoegdheid om een gerechtelijke procedure te starten of om de vordering gedwongen te recupereren. Zo gebeurt het vaak dat na maanden al veel brieven zijn geschreven, maar geen enkele betaling is gebeurd. De meeste debiteurs weten trouwens dat incassobureaus luid blaffen, maar niet kunnen bijten.
Beter een advocaat dan een incassokantoor
Indien het de bedoeling is van de ondernemer om aan de klant duidelijk te maken dat het hem menens is, dan schakelt hij beter een advocaat in. Hieronder enkele duidelijke voordelen van het inschakelen van een advocaat voor de invordering van uw facturen:
- een aanmaning van een advocaat geeft uw bedrijf een professionele uitstraling.
- De advocaat heeft het monopolie voor het opstarten van de vernieuwde invorderingsprocedure (de zogenaamde IOS-procedure) waarbij de rechtbank wordt uitgeschakeld.
- Slagingspercentage ligt beduidend hoger. Een debiteur betaalt sneller bij een brief van een advocaat dan van een incassobureau.$
- Elk stadium van het invorderingstraject, van ingebrekestelling tot dagvaarding en gedwongen uitvoering wordt door de advocaat begeleid.
- Wordt de factuur betwist dan kan de advocaat u bijstaan met zijn juridische expertise.
Wat met de kostprijs?
Incassokantoren werken vaak op no cure no pay basis. U dient dan wel rekening te houden met een percentage dat het incassokantoor zal eisen op elk ingevorderd bedrag. Deze percentages liggen relatief hoog. Een advocaat mag deontologisch niet gratis werken, en dus ook niet opeen loutere no cure no pay basis.
Lawcom is dermate georganiseerd dat we transparante en goedkope tarieven kunnen aanbieden. U betaalt een lage dossierkost van € 65,00 (excl. BTW) en voor het ereloon geldt een no cure no pay principe.
Openstaande facturen? Doe dan een beroep op Lawcom, een advocatenkantoor dat zich specialiseert in incasso.