Hoe lang wacht u alvorens een eerste aanmaning te sturen?

Apr 28, 2020 | In tijden van Covid19, Onbetaalde facturen

Hoe lang wacht u alvorens een eerste aanmaning te sturen? De uitvoering van een vonnis kan een proces van lange duur zijn. Het leidt vaak tot heel wat ergernis. Te lang wachten voor uw een eerste aanmaning stuurt, leidt meestal tot een zeer lang en tijdsrovend recuperatieproces.

Het doel is een menselijke, maar efficiënte invordering van uw openstaande facturen.

Procedure voor het invorderen van factuur

De procedure voor het invorderen van een factuur vangt aan met het versturen van een aanmaning waarin de debiteur gevraagd wordt om over te gaan tot betaling. Reageert de debiteur niet, of betwist hij de factuur dan zal moeten worden overgegaan tot dagvaarding voor de rechtbank. De rechter zal de stukken van het dossier dan bekijken en op basis daarvan de debiteur al dan niet veroordelen om over te gaan tot betaling.

Een vonnis houdt een zogenaamde ‘titel’ in. Het verleent u het recht om daadwerkelijk de betaling op te eisen bij de persoon die veroordeeld werd. Een vonnis betekent echter nog niet dat de debiteur effectief zal betalen. Het vonnis moet nog worden uitgevoerd.

Intrede van de deurwaarder

In de uitvoering van een vonnis is een sleutelrol weg gelegd voor de deurwaarder. Deze zal eerst een origineel exemplaar opvragen van het vonnis, de zogenaamde grosse, en deze betekenen aan de debiteur. Nu is de debiteur op de hoogte van het vonnis. Vervolgens zal de deurwaarder een bevel tot betaling laten betekenen. De debiteur krijgt een laatste termijn om over te gaan tot betaling.

Een vonnis is een proces van lange duur. Wij raden aan om niet te lang te wachten met de eerste stap: het versturen van een aanmaning

Wanneer de debiteur dan nog onwillig is, kan de deurwaarder bepaalde maatregelen nemen. Beslag is een van die maatregelen. De deurwaarder kan beslag leggen op de goederen van de debiteur en deze goederen openbaar laten verkopen. De deurwaarder kan ook beslag leggen op het loon van de debiteur. In dat geval wordt de werkgever van de debiteur verplicht om een welbepaald gedeelte van dat loon aan de deurwaarder over te maken voor de afbetaling van de schuld.

Verstuur tijdig een aanmaning

Het moet gezegd dat de uitvoering van een vonnis een proces van lange duur kan zijn vaak tot heel wat ergernis leiden. Het is in elk geval aan te raden om niet te lang te wachten met de eerste stap in het bekomen van betaling, met name het versturen van een aanmaning en telkens binnen korte termijnen de volgende stap te zetten. Lawcom zorgt voor een automatische en gedigitaliseerde behandeling van uw incassodossiers.

Voor Lawcom stopt de service daarenboven niet wanneer u een vonnis hebt bekomen. Lawcom volgt de uitvoeringsprocedure zelf op bij haar deurwaarders met wie ze nauw en op vaste basis samen werkt.

Het doel is een menselijke, maar efficiënte invordering van uw openstaande facturen.

Share This